Romantikken
Forfattere under romantikken
Beskrivelser af H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger:
Andre store forfattere:
H. C. Andersen
B. S Ingemann
Forfatter til historiske romaner og samledigter
Emil Aastrup
Læge og digter
N. F. S. Grundtvig
Forfatter, teolog, digter, filosof, præst, skolemand, politiker, titulær biskop og filolog
H. V. Kaalund
Digter
Johan Ludvig Heiberg
Chef for det kongelige teater, kritiker og dramatiker
Peter Faber
Telegrafdirektør og digter
Poul Martin Møller
Digter og filosof
Schack von Staffeldt
Digter og amtmand
Søren Kirkegaard
Teolog og filosof
Adam Oehlenschläger
Hans Christian Andersen, bedre kendt som H. C. Andersen er en verdenskendt forfatter, og var et af de helt store navner under romantikken.
Han levede fra 1805-1875, og nåede i den tid at skrive alt fra eventyr til digte og romaner, dog kender man ham bedst for hans eventyr.
Men uanset hvilken slags historier H. C. Andersenskriver er der nogle kendetegn, der går igen i dem alle. Se nedstående liste.
Mange af H.C Andersens historier tager udgangspunkt i hans eget liv og erfaringer. Eksempelvis kunne man tænke, at eventyret 'Tinsoldaten' er skrevet ud fra H.C Andersens egne erfaringer med kærlighed.
Et andet kendetegn er, at H.C Andersen skriver i flere lag. Et eksempel kunne være eventyret ’Klodshans.’ Fra det øverste lag ser eventyret ud til at være en historie om en lidt heldig, koldset dreng, men længere nede i lagene vil opdage, at den på gemmer langt flere budskaber og moraler såsom overklassens opblæsthed.
Derudover skriver han altid på en måde, der sætter særligt gang i forestillingsevnen.
Ironien, humoren, modsætningerne og billedsproget er det der b.la sætter gang i forestillingsevnen.
Størstedelen af H.C Andersens historier er også skrevet med en handling, der forgår i naturen, og med en kærlighed til fædrelandet.
For eksempel forgår eventyret ’Tommelise’ i naturen, og i digtet ’I Danmark er jeg født’ spiller hans kærlighed til Danmark en stor rolle.
Det sidste kendetegn er, at personen, der skiller sig ud fra de andre, også kaldet outsideren, spiller ofte en stor rolle i historien.
Det kan man b.la se i den grimme ælling, hvor det er ællingen, der skiller sig ud fra flokken, som er vores hovedperson.
Adam Oehlenschläger var en stor skuespilforfatter og guldalderdigter.
Man mener, at det var Oehlenschläger, som indledte til romantikken i Danmark med det berømte digt ’Guldhornene.’
Bortset fra at Oehlenschlägers ikke skrev eventyr og selvbiografier, er det de samme kendetegn, der går igen hos forfatterne.
Det romantiske, altså følelserne, fantasien og kærligheden er også tit en central del af H.C Andersens værker. I eksempelvis eventyret ’En moder’ hører, man meget om morens kærlighed, følelser og håb for det lille døende barn.
Det guddommelig og det vidunderlige fylder også ofte meget i H.C Andersens historier. Et godt eksempel er eventyret ’Klokken’, hvor man hører om klokkens vidunderlige klang, og hvor hele situationen til sidst er meget fantastisk og guddommelig.
I digtet ’Guldhornene’ kan man bl.a. se eksempler på det guddommelige kendetegn, da store dele af digtet handler om gudernes indflydelse, magt og helligdom.
Et andet kendetegn, kærligheden til fædrelandet, kan man finde i, hvad der i dag er den ene af vores to nationalsange, nemlig ’Der et yndigt land.’ Man se den ved, at han beskriver Danmark, som at fantastisk og smukt land.
Det sidste eksempel på et kendetegn, som jeg har valgt at fremhæve, er det romantiske kendetegn. For i digtet, som faktisk et en gendigtning af en folkevise, ’Agnete’ spiller Agnetes følelser, kærlighed og fantasi en stor rolle.